Nieuwbouwwoningen op laagste peil in 25 jaar

08.10.24
Website

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen en -appartementen per 1.000 gezinnen staat in Vlaanderen op het laagste niveau sinds 1998. Ook de verhoopte renovatiegolf komt te traag op gang. 'Dat baart grote zorgen', stelt de bouwfederatie Embuild Vlaanderen.

De bouwsector zit in een grote crisis. In de eerste helft van dit jaar bereikte het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouwwoningen en -appartementen in Vlaanderen een dieptepunt. Een analyse van De Tijd op basis van gegevens van het Belgische statistiekbureau Statbel leert dat in de eerste zes maanden van 2024 opnieuw fors minder vergunningen zijn verleend dan in het al zwakke 2023.

In het huidige tempo worden dit jaar amper elf nieuwe woningen en appartementen per 1.000 gezinnen vergund. Sinds 1998 lag die verhouding nooit lager.

Daarnaast schreeuwt iedereen van de daken dat er een woningcrisis is. Betaalbaar wonen vind men nergens meer. Nochtans is de oplossing voor de ‘crisis’ heel eenvoudig. Als schaarste het probleem is, dan is uitbreiding van het aanbod de oplossing. Dit vergt ook een bijdrage van de (lokale) overheid, die vergunningen moet afleveren. Dat gaat momenteel te moeizaam, zeker ook in de centrumsteden met als gevolg dat de huurprijzen aan het stijgen gaan.

Investeren in deze schaarste markt is daarom altijd een goed idee.

Vergunningen voor nieuwbouw in Vlaanderen blijven ruim 22 procent onder niveau van voorbije jaren hangen.

Nadat het aantal vergunningen voor nieuwe appartementen de voorbije jaren al een flinke knauw heeft gekregen, valt nu vooral het geplande aanbod aan huizen terug. In vergelijking met het vijfjarige gemiddelde is dit jaar ruim een kwart minder gezinswoningen vergund.
Website

In vergelijking met het gemiddelde van de jongste vijf jaar ligt het aantal toegekende bouwvergunningen in het Vlaams Gewest zelfs ruim een vijfde lager. Tussen 2019 en 2023 kregen na zes maanden gemiddeld 21.239 woningen en flats een bouwvergunning, in de eerste helft van dit jaar zijn dat er amper 16.407. Eind juni 2023 waren alles samen nog 18.931 wooneenheden vergund.

Een cocktail van oorzaken ligt aan de basis van de moeilijkheden voor de nieuwbouwmarkt, stelt de sectorfederatie Embuild Vlaanderen. Hogere rentes, aanhoudend hoge bouwkosten, betaalbaarheidsproblemen, kandidaat-bouwers die een afwachtende houding aannemen, een gebrek aan geschikte beschikbare ruimte, moeilijkheden bij verdichtingsprojecten... Ook de lange, ingewikkelde en dure vergunningsprocedures en het verzet van lokale politici en buurtbewoners tegen (hogere) nieuwbouw spelen een rol.

Vergunningen voor nieuwbouw in Vlaanderen blijven ruim 22 procent onder niveau van voorbije jaren hangen
Nadat het aantal vergunningen voor nieuwe appartementen de voorbije jaren al een flinke knauw heeft gekregen, valt nu vooral het geplande aanbod aan huizen terug. In vergelijking met het vijfjarige gemiddelde is dit jaar ruim een kwart minder gezinswoningen vergund. Het aantal nieuw vergunde wooneenheden in verhouding tot het aantal gezinnen zakt naar een dieptepunt. In het huidige tempo worden dit jaar amper elf nieuwe woningen en appartementen per 1.000 gezinnen vergund. Sinds 1998 lag die verhouding nooit lager.

Nochtans heeft Vlaanderen nood aan een continue, kwalitatieve uitbreiding van het woonaanbod. De vergrijzing en het groeiende aantal kleine gezinnen en eenpersoonshuishoudens leiden steeds vaker tot een onderbezetting van grote woningen, luidde een van de conclusies van een recent woonrapport van de bank KBC. Tegelijk is de druk op de koop- en huurmarkt de voorbije jaren al flink toegenomen, met hogere prijzen en vooral opvallend minder transacties tot gevolg.

Tegelijk slabakt de renovatiemarkt. Het aantal vergunningen voor grootschalige renovaties in Vlaanderen ligt voorlopig zo'n 8 procent onder het niveau van de voorbije jaren. En de renovatiebeweging van het vaak verouderde Vlaamse woonpatrimonium dreigt verder te vertragen nu de nieuwe Vlaamse regering de renovatieplicht versoepelt.

Website

De verplichting voor kopers om een woning met energielabel E of F binnen vijf jaar te renoveren, wordt in het nieuwe regeerakkoord bevroren op label D. Het initiële groeipad richting minstens label C tegen 2028, label B in 2035 tot uiteindelijk elke woning in Vlaanderen label A in 2045 is verlaten.

Vandaag heeft iets meer dan de helft van de Vlaamse woningen een label A, B of C. Bijna drie op de tien woningen met een gekend energieprestatiecertificaat zitten nog in de donkerrode E- en F-categorie. Zeker niet alle ingrepen zijn vergunningsplichtig, zoals binnenisolatie plaatsen, ramen vervangen en zonnepanelen installeren. Alleen volstaat dat soort zaken doorgaans niet om een woning met een slechte energiescore effectief een hoger EPC-label te geven.

Wat zijn de gevolgen als renovatieplicht niet meer zo streng is?
Hoewel Embuild Vlaanderen een verschuiving naar de renovatiemarkt ziet, gaat het volgens de sector te traag. 'Om tegen 2050 elke woning energiezuinig en -efficiënt te maken (zoals Europa oplegt, red.) moet de trend nog sterker doorzetten', zegt Deiteren. 'De komende 25 jaar moet elk jaar meer dan 3 procent van het woningenbestand een ingrijpende energierenovatie ondergaan. Het tempo schommelt nu rond 1 procent, onvoldoende om van een echte renovatiegolf te spreken.'

Bron: De Tijd, 2 oktober 2024