Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen en -appartementen per 1.000 gezinnen staat in Vlaanderen op het laagste niveau sinds 1998. Ook de verhoopte renovatiegolf komt te traag op gang. 'Dat baart grote zorgen', stelt de bouwfederatie Embuild Vlaanderen.
De bouwsector zit in een grote crisis. In de eerste helft van dit jaar bereikte het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouwwoningen en -appartementen in Vlaanderen een dieptepunt. Een analyse van De Tijd op basis van gegevens van het Belgische statistiekbureau Statbel leert dat in de eerste zes maanden van 2024 opnieuw fors minder vergunningen zijn verleend dan in het al zwakke 2023.
In het huidige tempo worden dit jaar amper elf nieuwe woningen en appartementen per 1.000 gezinnen vergund. Sinds 1998 lag die verhouding nooit lager.
Daarnaast schreeuwt iedereen van de daken dat er een woningcrisis is. Betaalbaar wonen vind men nergens meer. Nochtans is de oplossing voor de ‘crisis’ heel eenvoudig. Als schaarste het probleem is, dan is uitbreiding van het aanbod de oplossing. Dit vergt ook een bijdrage van de (lokale) overheid, die vergunningen moet afleveren. Dat gaat momenteel te moeizaam, zeker ook in de centrumsteden met als gevolg dat de huurprijzen aan het stijgen gaan.
Investeren in deze schaarste markt is daarom altijd een goed idee.